Dióhéjban

A harmincas éveinek elején járó Suzan egy nemzetközi nagyvállalat budapesti egységének alkalmazottja, aki saját intelligenciájának köszönhetően fut be irigylésre méltó karriert. Agilitása ellenére szerethető figuraként mutatkozik be, akinek munkahelyi előmenetele nem törtetésre, hanem szakmai igényességre és kemény munkára épül. Különösen szimpatikussá teszi, hogy könnyed eleganciával ugrik át kisstílű főnöke sorozatos gáncsvetésein, emellett megérdemelten sikerül egy lépésben két lépcsőfokkal előrébb kerülnie a vállalati ranglétrán.

Párkapcsolatban él ugyan egy korosztályához tartozó fiatalemberrel, de a házasság mellett még nem kötelezte el magát. Egyik legfőbb célja, hogy albérletét saját lakásra váltsa, ennek érdekében gyakran szabadidejét is munkájának rendeli alá, ami miatt azonban kapcsolatának felbomlását is el kell szenvednie.

A fiatal nő magánéletének vonalvezetése a szív egyenetlen rezdüléseiről tanúskodik. Az életében felbukkanó férfi karakterek testesítik meg az eltékozolt szerelmet, az öncélú hódítást, a kalandvágyat és a normális párkapcsolat reményét, ám próbálkozásai rendre kudarcba fulladnak. A sikertelenség oka, hogy Suzan nem képes vérrel-verejtékkel megharcolt önállóságát az érzelmi függőség oltárán feláldozni. Szerelmi életének legnagyobb kihívása az önzetlen szeretet képessége, melynek eléréséhez lelki megújulásra van szüksége, ami kis szerencsével és külső támogatással akár sikerülhet is.

A karrierelemekkel átszőtt női regény moráltörténeti kiteljesedését a kiemelt jelentőségű nőalakok mozdítják elő:

Suzan életének bemutatása mellett betekintést nyerünk egy klasszikus, háromtagú barátnői kör működésébe, ami egy kissé pimasz véd- és dacszövetségben ölt testet. Míg a kissé hebehurgya Liza epizodikus szereplőként színesíti az események láncolatát, addig a karizmatikus Pandora markáns irányt szab a cselekménynek. Suzan lelki megújulásának iránytűje mindazonáltal a Nagyi, aki értékrendjével és mintaadásával mutatja unokája számára a követendő utat.

A szerző mély empátiával közelíti meg a fiatal, független nő sajátos élethelyzetét. A szingli karakterhez kötődő sztereotípiák mellett érzékeltetni szeretné  a sikerek mögött álló erőfeszítéseket, a lehetőségekkel járó felelősséget, a bizalomból eredő sérülékenységet is. Suzan, korosztálya többi tagjához hasonlóan, új kihívások előtt áll: meglazult társadalmi közegben, nemzetközi környezetben kell boldogulnia. Útját maga járja, saját ösvényét kénytelen maga kitaposni. Kívánjuk neki, hogy lendületét és optimizmusát megőrizve tudása bölcsességben, szabadságszeretete autonómiában, jóléte pedig boldogságban teljesedjen ki.